vrijdag 18 oktober 2013

Brainstorm

Excuse me:  "I am on the guest list of the DJ"...antwoord van de man aan de deur: "There is NO guest list tonight...everyone can enjoy the music"

Dit liedje popt bijna altijd op als ik over brainstormen aan het nadenken ben. Hoe kun je als facilitator de groep zo bedienen dat alles eruit gehaald wordt.?

Wikipedia zegt:
  • Geen kritiek. Er dient geen kritiek op de geopperde ideeën geleverd te worden. Later in het proces worden de opgesomde ideeën bekritiseerd.
  • Aandacht op kwantiteit. Het achterliggende idee van het brainstormproces is dat door zo veel mogelijk ideeën op te sommen er altijd wel een bruikbaar idee bij zit.
  • Wilde ideeën zijn welkom. Wilde ideeën maken mogelijk nieuwe onverwachte toepassingen mogelijk.
  • 1+1=3. Door het combineren van bestaande goede ideeën zijn mogelijk nog betere ideeën te realiseren.

Des te meer verbaas ik me over over hoeveel boeken er geschreven zijn over "succesvol brainstormen in 350 stappen" er zijn en bij navraag bij enkele uitgevers ook goed verkocht worden, veelal met als argument om "handen en voeten te geven" "ideeen die er zijn in goede banen leiden" en "goede ideeen vast te houden" en ook een mooie: "om te voorkomen dat het alle kanten op gaat"



Laten we dit eens uitpluizen:
*Succesvolle Brainstorm: Hier zit al een beoordeling over de tijd die gespendeerd gaat worden om nieuwe ideeen te ontwikkelen, in mijn optiek is per definitie elke brainstorm een succes aangezien medewerkers hun tijd, ziel en zaligheid er in leggen!

Regels om ideeen te genereren:
Dat is wel erg lastige: Je wilt "outside the box" denken en dat leg je dan vervolgens helemaal vast in hoe het dan moet. Ik zou zeggen: hoe het gebeurd? als het maar gebeurd! laat het los. Respect voor elkaar is het sleutelwoord.

Kwantiteit:
Ook dit blijf ik lastig vinden, hier zit namelijk een onuitgesproken verwachting in. Als er 1 ding is waar mensen / medewerkers per definitie van over de rode lijn van gaan is het wel van verwachtingen claimen maar deze dan vervolgens niet uitspreken. Het maakt mensen onzeker, het gevolg is dat ze gaan doen wat ze altijd deden en dat leidt altijd tot het zelfde gedrag en uitkomst en daar is die brainstorm nu net niet voor bedoeld!

Wilde ideeen zijn welkom en voorkomen dat het alle kanten opgaat:
Hu? Das nou juist de bedoeling!!!! Hoe meer hoe beter, hoe verder de groep zich durft open te stellen des te wilder de gedachten en dat is wat je wilt, er liggen soms verbanden tussen succes en falen maar door afdelingspolitiek worden deze niet uitgesproken.
Een brainstorm is perfect geschikt om al die verstopte en achterliggende verbanden aan de oppervlakte te brengen en daarvan uit het beste van te smeden opdat het bedrijf verder kan met meer succes!

1+1=3
Gelijk mee eens, een goede brainstorm brengt meer dan ideeen: Het zal het groep- en teamverband enorm versterken, men leert elkaar nog beter kennen en onvermoede talenten komen aan het licht, die medewerker die altijd stil ergens in een hoekje "hun ding doen" blijken een ideeen generatie machine te zijn, die mogelijkheden aandraagt waar nog nooit iemand bij had stilgestaan.

Less is more:
Minder is beter en hoe vaak zeggen we dat niet?  En als we het doen dan leggen we het eerst vast in 3 kantjes en bijvoorkeur ook nog 3 kopieen ervan zodat we zeker weten dat iedereen die deelneemt aan de brainstorm het weet. Vanuit de belevingswereld van de volgorde- en de taaldenker is dat nog wel te verklaren, als beelddenker die voortdurend in een brainstorm leeft en ervaart denk ik: Er is maar 1 regel; Er zijn geen regels!

Respect:
Veel brainstormen zonder een facilitator eindigen in een hanen-gevechten, be- en veroordelingen van elkaar en het gevolg is dat de sfeer verslechtert en voordat je het weet werkt het contra productief en blijft het nog lang onrustig bij de koffieautomaat (en wat kost dat??)  Respect is het sleutelwoord: Je bent wie je bent en dat is helemaal prima, je wilt bijdragen aan je bedrijf of organisatie, daar ligt de winst!












Geen opmerkingen:

Een reactie posten